Artikkelit

Suurikoitos 19.8.-20.8.2005

Perjantaina 19. elokuuta oli jälleen urheilevan nuorison aika kokoontua yhteen mittelemään paremmuudestaan Suurenkoitoksen merkeissä. Järvenpään urheilupyhättöön valui sekalainen lauma urheilullisen ja vähemmän urheilullisen näköistä joukkoa. Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty Suurikoitos oli tänä vuonna kasvattanut osallistujamääräänsä räjähdysmäisesti. Viime vuonna koitoksen kaikki lajit suorittivat vain käsimiehet, kun taas tänä vuonna lähtöviivalle asettui perjantaina jo kuusi karjua. Rüstü, Wille, Makkispekkis™ ja Velli Osterinen olivat ottaneet haasteen vastaan ja lähtivät haastamaan käsimiehiä Järvenpään tummenevassa illassa.

Ensimmäisen päivän ohjelmaan kuuluivat 100m aitajuoksu, pituus ja 200m.

Kun aidat oli saatu paikoilleen, alkoi mittelö. Ensimmäisessä erässä MakkisPekkis™ (Mp) haastoi Vesterisen. Kaikkien yllätykseksi viikon harjoittelujakson jäljiltä kovaan kuntoon äitynyt Mp oli ylivoimainen ja jätti Vesterisen kauas taakseen juosten aivan 20 sekunnin tuntumaan. Toiseen erään asettuivat vastakkain viime vuonna kuumeesta kärsinyt Rüstü ja "Tanhuniityn Justin Gatlin" Wille. Myös tässä erässä koettiin pieni yllätys sillä Honkkis oli suvereeni aitoen kauden kärkiajan 16 sekunnin tienoille. Maaliin selvittyään Rüstü sai tietää, että kukaan ei jaksanut pysäyttää kelloa ja näin ollen Ärrän aika jäi arvoitukseksi. Jury kokoontui ja antoi Ärrälle luvan juosta matkan uudelleen ja langettivat ajanotossa möhlineelle Yerzinzjahille rangaistukseksi kahden viikon ojentajan pullistelu kiellon. Kolmannessa erässä nähtiin käsimiesten odotettu yhteenotto. Vahvassa syysvireessä oleva Venzkjesky oli lopulta liian kova pala kadetti-Ikolalle ja vei erän nimiinsä ajalla 15,8s. Tämän jälkeen juostu uusintaerä ei lopulta tuonut muutosta kärjen järjestykseen, joka oli 1. lajin jälkeen Venskjesky, Wille ja Ilari.

Toisessa lajissa katsottiin kuinka hyvin Evilän hyppyjä oli katsottu ja kenen pomppu veisi pisimmälle. Pituudessa odotettiin ehkä ennakkoon eniten Ilarilta, joka pitää hallussaan kisaennätystä (CR) 591cm. Viilenevässä illassa hypätyssä pituuskisassa taso jäi kärjen osalta ehkä hieman odotettua vaisummaksi, sillä voitto irtosi Kenzjseskyn toisen kierroksen venytyksellä 566, Ilarin ollessa toinen tuloksella 560. Wille venyi tässäkin lajissa hyvin ja oli kolmas viiden metrin ylittäjä. Neljännestä sijasta käytiin yllättävän kova kisa Mp:n ja Rystyn välillä. Lopulta Rysty nappasi Mp:n majoneesit ja sijoittui 4., Vesterinen piti tässä lajissa huolta peräpäästä vaikka hyppäsikin pisimmälle sitten vuoden 1994, jolloin hän harrasti tasohyppelyä yhdessä Super Marion kanssa.

Päivän päätteeksi juostiin vielä rankka 200 metriä. Ensimmäisessä erässä nähtiin "Kyrölän Stefan Koivikko" Honkkis piti suorastaan pilkkanaan kanssakilpailijoitaan ja kiihdytteli voittoon hyvällä ajalla 25,8s. Toisessa erässä Rysty ja Ilari kävivät kovaa kamppailua erävoitosta Vesterisen varmistaessa selustan. Rysty työnsi lopulta hyvin muodostuneet rintalihaksensa hieman ennen kadettia maaliviivan yli ja otti erävoiton. Päivän päätteeksi, kun pisteet oli saatu laskettua, tilanne oli melko yllättävä. Kenzjskyn jälkeen kakkosena oli "Kyrölän vikkelävarvas" Wille, josta vain muutaman Ilpon rintakarvan päässä hönki Ilari, Rysty oli 4., Mp 5. ja Vespa 6. Ennen kuin lähdettiin viettämään yötaukoa, niin Wille oksensi kentän reunalle.


Päällikön asuvalinta herätti jälleen enemmän huomiota kuin miehen ottelutulokset.

Toinen päivä jatkui kello 17.00 ja ohjelmassa olivat neljä kovaa K:ta eli kuula, korkeus, keihäs ja kasisataa. Aivan kuten viime, niin myös tänä vuonna kuulantyöntö oli suosituin laji. Osallistujamäärä kasvoi neljällä, kun mukaan ilmoittautuivat "Otaniemen Tepa Reinikainen" Ilpo, "Pasilan Godina" Kuurne, "Kinnarin Nelson" Kärpänen ja Willen isä Kosa. Kuulakisasta tulikin melko tasokas, sillä monet työntäjistä pitivät 10 metrin viivaa suorastaan pilkkanaan. Työntötyylejä oli monenlaisia, kuten elämässä yleensäkin. Voiton varmana pullistellut Kenzkjesky sai lopulta olla varuillaan sillä Kinnarin Nelson eli Ossi tuli lopulta aivan tappituntumaan, kärkikaksikon tuloksen olivat 13,73-13,55. Ilari tuli 3. ja jäännöspisteistä taistelivat tiukimmin Mp ja Rysty.


Papa-Vesterinen keskittyi hypyissään enemmän yleisön viihdytttämiseen kuin tuloksen tekoon.

Kuulan jälkeen siirryttiin toiselle puolella kenttää hyppimään patjalle. Korkeudestakin muodostui tiukka kisa sillä neljänteenkin sijaan vaadittiin tulos 150cm. Ilari korjasi vihdoin ensimmäisen lajivoittonsa ylittämällä 155cm. Kadetin ensimmäinen yritys 160cm oli myös pelottavan hyvä, mutta viime hetkellä rima näki Ilpon, säikähti ja putosi. Korkeuskisassa tuomaristo sai kyllästymiseen asti kuunnella Rystyn valitusta lyhyistä palautuksista. Tästä Rysä sai osin syyttää myös itseään sillä mies ylitti kaksi korkeutta vasta kolmannellaan ja aiheutti näin ollen itselleen harmaita hiuksia. Korkeudessa nähtiin myös monia tyylejä, joista Vesterisen "josotanrimanjalkojenväliinniinpääsenyli" oli ehkä näyttävin!

Korkeuden jälkeen heitettiin keihästä, jossa Kenzjksy otti odotetun lajivoiton ja ylitti myös viime vuonna haaveeksi jääneen "haamurajan", kun keihäs lensi 60,31m. Ilari odotetusti toinen ja Ossi kolmas, myös Wille ja Mp näyttivät, että miehet osaavat metsästää keihäällä. Ilpo pelasi uhkapeliä astuen kaksi ensimmäistä heittoa yli, mutta sai kuin saikin viimeisellään tuloksen, jonka metrimäärä on maapallon säde jaettunu neperin luvun antipotenssilla kertaa hjepin käyryys.


Kenzjksy piti muita ottelijoita ja jopa naisten maajoukkuetta pilkkanaan ilmavilla keihäskaarillaan.

Viimeinen laji oli vielä edessä. 800 metrille starttasivat Ilari, Rysty, Makkispekkis™, Jilbo, Vespa ja Kenzjksy. Wille joutui jäämään sivuun, koska Ella Salmon oli imenyt hänet kuiviin. Kasi sujui käsikirjoituksen mukaan. Rysty aloitti lujaa toivoen, että hän saavuttaa nopeuden jolla madonreikä maaliin avautuu. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, sillä Rysty jäi lopulta Kenzjeskyn jälkeen toiseksi. Ilari koki katkeran tappion Rystylle ja yllättävän lähellä oli jopa se, että Otaniemen Wilfried Bungei eli Päällikkö olisi ohittanut Ilarin. Mp aika painui niukasti yli 3 minuutin ja myös Vespa tuli maaliin ennen vuorokauden vaihtumista.

Näin oli kaikki lajit saatu suoritettua ja oli aika laskea pisteet. Käsimiehet pitivät edelleen pintansa vieden kaksi ensimmäistä sijaa. Yllätys oli se, että huolimatta viimeisen lajin väliin jättämisestä Wille pysyi kolmantena Rystyn oltua neljäs. Mp teki hienon avauksen urheilu-uralleen ja piti muut takanaan. Kosa voitti miehet yli 50v. sarjan ylivoimaisesti!

Toinen Suurikoitos sujui varsin mallikkaasti ja oli hienoa huomata, että osallistujamäärät ovat kasvussa. Tänä vuonna kaikki 7 lajia suoritti yhteensä jo 6 henkilöä! Jos käyrä pysyy samanlaisena, niin ensi vuonna tuon luvun pitäisi olla 18...?! Kiitokset myös toimitsijoille, eli Pfiibayzanille ja Hirzeenyajahille.

Mysterious two